Results 1 to 4 of 4

Thread: EAGAIN (Resource temporarily unavailable) with all my Qt based applications

  1. #1
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    29
    Thanks
    7

    Default EAGAIN (Resource temporarily unavailable) with all my Qt based applications

    Hi all, debugging my app I have found it sometimes takes the CPU at 100% for several seconds, and of course for those period the application become a bit unresponsive, even when apparently there is not a lot of activity to do, if I know well my code ;-)

    Looking at a strace I can see thousands of error like the following while the CPU gets that busy:

    read(6, 0x64ff74, 4096) = -1 EAGAIN (Resource temporarily unavailable)

    Same messages are thrown also when I move my mouse over the application window, whatever it is. It might be more related to the OS, but does anyone have a hint? Are these messages significant anyhow, as they are wherever with any app ( I run Linux/KDE)?

    Is it maybe the library? I am running Qt libraries 4.7.4

    Thanks.

  2. #2
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Warsaw, Poland
    Posts
    33,364
    Thanks
    3
    Thanked 5,012 Times in 4,791 Posts
    Qt products
    Qt3 Qt4 Qt5 Qt/Embedded
    Platforms
    Unix/X11 Windows Android Maemo/MeeGo
    Wiki edits
    10

    Default Re: EAGAIN (Resource temporarily unavailable) with all my Qt based applications

    Open a terminal, type in "man read" and search for EAGAIN.
    Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

    Please ask Qt related questions on the forum and not using private messages or visitor messages.


  3. #3
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    29
    Thanks
    7

    Default Re: EAGAIN (Resource temporarily unavailable) with all my Qt based applications

    That has already been done

    EAGAIN The file descriptor fd refers to a file other than a socket and has been marked nonblocking (O_NONBLOCK), and the read would
    block.

    But it does not answer to my question unfortunately, which is more than what that error means. As said, those errors cause my system to run out of CPU.

    Maybe someone else can elaborate further?

  4. #4
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Warsaw, Poland
    Posts
    33,364
    Thanks
    3
    Thanked 5,012 Times in 4,791 Posts
    Qt products
    Qt3 Qt4 Qt5 Qt/Embedded
    Platforms
    Unix/X11 Windows Android Maemo/MeeGo
    Wiki edits
    10

    Default Re: EAGAIN (Resource temporarily unavailable) with all my Qt based applications

    It means it is not an error. The application is checking if there is anything to read on a descriptor. Your problem is elsewhere. By the way, strace is usually useless for such tracing. Either use a profiler or a debugger. Strace traces system calls which is completely uninteresting.
    Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

    Please ask Qt related questions on the forum and not using private messages or visitor messages.


  5. The following user says thank you to wysota for this useful post:

    dotjan (10th July 2012)

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 10th February 2011, 20:32
  2. Replies: 3
    Last Post: 28th August 2009, 13:45
  3. Replies: 2
    Last Post: 2nd March 2009, 17:11
  4. Replies: 3
    Last Post: 4th January 2007, 01:58
  5. How to temporarily stop draw updates?
    By gfunk in forum Qt Programming
    Replies: 6
    Last Post: 14th June 2006, 18:37

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Digia, Qt and their respective logos are trademarks of Digia Plc in Finland and/or other countries worldwide.