Results 1 to 8 of 8

Thread: QtWebEngine is extremely slow

  1. #1
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Texas, USA
    Posts
    44
    Thanks
    5
    Qt products
    Qt4
    Platforms
    Windows

    Default QtWebEngine is extremely slow

    I've just recently started playing around with the QtWebEngine that runs on Chromium. I created a very simple QML project to just load a webpage. What I'm noticing is that the QtWebEngine (using WebEngineView) is extremely slow at loading sites. A coule google searches shows I'm not alone.

    I'm using Window 7 with VS 2013, Qt 5.4.0 and also tried Qt 5.5.0 beta with the same results. For those interested here is my source code.


    main.qml
    Qt Code:
    1. import QtQuick 2.1
    2. import QtQuick.Controls 1.1
    3. import QtQuick.Layouts 1.1
    4. import QtWebEngine 1.0
    5.  
    6. ApplicationWindow {
    7. width: 1280
    8. height: 720
    9. visible: true
    10. ColumnLayout {
    11. anchors.fill: parent
    12. TextField {
    13. id: addressBar
    14. focus: true
    15. Layout.fillWidth: true
    16. text: webView.url
    17. onAccepted: webView.url = text
    18. }
    19.  
    20. WebEngineView {
    21. id: webview
    22. url: "www.google.com"
    23. Layout.fillWidth: true
    24. Layout.fillHeight: true
    25. }
    26. }
    27. }
    To copy to clipboard, switch view to plain text mode 


    main.cpp
    Qt Code:
    1. #include <QtGui/QGuiApplication>
    2. #include <QtQml/QQmlApplicationEngine>
    3. #include <QtWebEngine/qtwebengineglobal.h>
    4.  
    5. int main(int argc, char *argv[])
    6. {
    7. QGuiApplication app(argc, argv);
    8. QtWebEngine::initialize();
    9. QQmlApplicationEngine appEngine;
    10. appEngine.load(QUrl("main.qml"));
    11.  
    12. return app.exec();
    13. }
    To copy to clipboard, switch view to plain text mode 

    Does anybody else use this QML item. Do you see this same issue?

  2. #2
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Texas, USA
    Posts
    44
    Thanks
    5
    Qt products
    Qt4
    Platforms
    Windows

    Default Re: QtWebEngine is extremely slow

    Hmm, no responses. Am I the only one having this problem? Are other people using the QWebEngine. The sample projects are just as slow.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    New Orleans, Louisiana
    Posts
    791
    Thanks
    13
    Thanked 153 Times in 150 Posts
    Qt products
    Qt5
    Platforms
    MacOS X

    Default Re: QtWebEngine is extremely slow

    I have not used QWebEngine personally, but I just compiled/ran the quicknanobrowser example from Qt 5.4.1 and it doesn't seem slow to me. Can you define "extremely slow"?

  4. #4
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Texas, USA
    Posts
    44
    Thanks
    5
    Qt products
    Qt4
    Platforms
    Windows

    Default Re: QtWebEngine is extremely slow

    Thank you for responding. If for example I use Chrome or Firefox and load google.com it loads in probably 1-2 seconds. With the Nanobrowser example Google.com MIGHT load in 10-15 seconds. You can actually watch the jpeg images get downloaded scanline by scanline.

  5. #5
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    New Orleans, Louisiana
    Posts
    791
    Thanks
    13
    Thanked 153 Times in 150 Posts
    Qt products
    Qt5
    Platforms
    MacOS X

    Default Re: QtWebEngine is extremely slow

    Sorry, I see subsecond to 1 second response times loading google.com. Any DNS issues on your end perhaps? I don't know why else your load times would be so much worse.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Texas, USA
    Posts
    44
    Thanks
    5
    Qt products
    Qt4
    Platforms
    Windows

    Default Re: QtWebEngine is extremely slow

    Interesting. I sent the application to a friend to try (after determining the massive number of files for deployment, manually) and he didn't see the same issues. Perhaps its something odd with my PC. Thanks for the help.

  7. #7
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    53
    Thanks
    12
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Qt products
    Qt4
    Platforms
    Unix/X11

    Default Re: QtWebEngine is extremely slow

    This bug may be of some help: https://bugreports.qt.io/browse/QTBUG-44763

    It points to a problem with LAN adapters.

  8. The following user says thank you to alketi for this useful post:

    GimpMaster (19th June 2015)

  9. #8
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Texas, USA
    Posts
    44
    Thanks
    5
    Qt products
    Qt4
    Platforms
    Windows

    Default Re: QtWebEngine is extremely slow

    Thank you so much! That was exactly the problem. I had a VPN adapter enabled and a Virtbox. Both not connected. When I disabled both adapters and kept my primary enabled it worked just great.

Similar Threads

  1. Qt Creator Debugging extremely slow
    By GMouzon in forum Qt Tools
    Replies: 4
    Last Post: 28th September 2015, 23:15
  2. QtCreator extremely slow with many includepaths
    By rybka007 in forum Qt Tools
    Replies: 2
    Last Post: 10th January 2014, 08:50
  3. Application Launch Extremely Slow
    By SKolaMunn in forum Qt Programming
    Replies: 1
    Last Post: 17th October 2011, 17:01
  4. QProcess extremely slow on Windows?
    By Pepe in forum Qt Programming
    Replies: 2
    Last Post: 26th March 2007, 00:25
  5. QTextEdit extremely slow with links
    By elahav in forum Qt Programming
    Replies: 2
    Last Post: 25th May 2006, 18:00

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Digia, Qt and their respective logos are trademarks of Digia Plc in Finland and/or other countries worldwide.